HEM  //  VÅRA SAFARIER  //  OM TANZANIA  //  OM OSS


 
fakta om tanzania och resetips
 

Huvudstad Dodoma

Största stad Dar es Salaam

Arusha i Norra Tanzania är vanligaste utgångspunkten för en safari, och grannstaden Moshi är startpunkten för att bestiga Mt Kilimanjaro. Närmaste internationella flygplats är Kilimanjaro.

Officiella språk är swahili och engelska.

Lokal valuta är Tanzania shilling men som turist kan man även använda US dollar nästan överallt. I städerna finns bankomater som tar Visa och Master Card.

Lokal tid är GMT+3

Elektricitet är 220 volt AC50Hz och vägguttagen ar treplugg (samma som i England).


PRAKTISKA TIPS OCH RÅD INFÖR EN SAFARI I TANZANIA

Bagage
Begränsa bagaget så mycket som möjligt och packa gärna i mjuka väskor då utrymmet i safaribilen är begränsat. Du har i allmänhet rätt att medta 20 kg eller mer fritt per person på internationella flyg men bara 15kg pa lokala flyg (t ex fastlandet Zanzibar). Övervikt är dyrt. Checka bagaget hela vägen till slutdestinationen. Förvara inga värdesaker i bagaget ni checkar in och packa gärna tandborste och något ombyte i handbagaget i händelse av försening.

Packlista
Kikare
Kamera och mycket film alt minnes kort plus extra batteri för kamera om ni bor i tält
Ficklampa
Oömma kläder såsom jeans eller kakibyxor
Kortärmade tröjor, T-shirts
Shorts och/eller bekväm kjol
Långärmad tröja (det kan bli lite kyligt på kvällar och tidiga morgnar)
Solhatt/keps
Bekväma skor och/eller sandaler
En långärmad skjorta/blus och lite snyggare (men bekväma) byxor/kjol/klanning för kvällsbruk
Solglasögon
Toalettartiklar
Myggolja eller
spray (Mosiguard pa Apoteket är bra men tejpa sprejflaskan då den kan läcka)
Malariaprofylax (hör med vaccinationscentralen om övriga krav)
Magsjukeprofylax (mot sk turistdiarre; läkare kan skriva ut Lexinor som ar bra)
Våtservietter
Huvudvärkstabletter och plåster
Ev åksjukepiller om du lätt blir åksjuk (bl a krokig vä
g två halvdagar och litet flygplan inrikes)

Valuta
Vi rekommenderar kontanter (även om det på flera av lodgerna går att betala med kort). Växla gärna till er några få små sedlar (en dollar sedlar för dricks till bärare etc första dagen). I övrigt rekommenderar vi stora sedlar (USD 50-100) då det ger bättre växlingskurs. Chauffören stannar till vid ett växlingskontor första dagen då ni kan växla till er TSH. Det finns ett par bankomater för kontantuttag i Arusha och andra större städer. De tar främst Visa men några tar även Master Card. Att handla med kort kostar 3-8% extra.

Dricks
Det är brukligt att lämna dricks i Tanzania. Bärare förväntar sig ca Tsh 1000 per rum, serveringspersonal ca Tsh 500 - 1000 per person och kvällsmål. På flera lodger finns det en sk tip box där ni kan lägga er dricks vid avfärden. Detta fördelas sedan lika till personalen två gånger i månaden. Om ni är nöjda med chauffören så förväntar han sig minst USD 5-10 per gäst och dag (eller minst USD 20 per dag per grupp), vilket ni ger i slutet av safarin. All dricks är dock frivillig och beroende av prestation (dvs mindre om det var svag prestation och mer om det var mycket bra).

Prutning
I alla butiker utmed vägen ska ni pruta kraftigt (-30-50% av utgångspriset). I butikerna på lodgen och vid parkgränserna är det dock fasta priser. Fråga gärna chauffören vad som gäller.

Fotografering
Fotografera aldrig människor utan att be om lov. Ta aldrig bilder av offentliga tjänstemän (poliser, militär, vakter etcetera) och byggnader (flygplatser, polisstation etcetera). Det är olagligt och kan sluta illa.

Elektricitet
Elektriciteten stängs vanligtvis av på natten och på vissa lodger även mitt på dagen. Ha gärna en ficklampa bredvid sängen på natten. Vägguttag är engelsk standard (tre piggar).

Väckning
Ni kan beställa väckning i receptionen. Frukost serveras från 6.30 på de flesta lodger. Ni kan be chauffören om hjälp eller fråga personalen i receptionen vid ankomst till lodgerna. På vissa lodger kan ni få kaffe och te utanför rummet/tältet med väckningen (rekommenderas).

Vatten
Kranvattnet rekommenderas ej att dricka. Chauffören stannar till så att ni kan köpa vatten på flaska första dagen. En liter per person och dag för bilturerna rekommenderas. Ni kan köpa mer på lodgerna och det finns också ofta buteljerat vatten på rummen för tandborstning etcetera.

Visum
Det krävs visum för inresa till Tanzania. Ni ordnar detta lättast (och billigast) på flygplatsen vid ankomsten fyll i inresepapperet ni får på flyget, lägg USD 50 (dvs jämna pengar) i passet och lämna in det hela sa går det smidigt.

 

 


 

Mind & Soul Travel (TZ) Ltd
P.O. Box 6246, Arusha, Tanzania
Tel. +255 (0)784 683655 or +255 (0)786 234070 info@mindsoultravel.com